Over Muis & Pauline

Hi! Ik ben Pauline Baartmans, illustrator, schrijver, dromer en maker van Muis. Ik woon samen met mijn vriend Tim en onze tweeling (2020), Siem en Noor in Haarlem. Naast mama zijn en mijn werk als freelance illustrator besteed ik zo veel mogelijk tijd aan Muis. Verhalen schrijven, nieuwe producten ontwikkelen en vooral heel veel tekenen! Mijn droom is om ooit full time bezig te zijn met Muis en me volledig te kunnen richten op de boeken en het maken van mooi educatief materiaal.

Hoe het allemaal begon

Tien jaar geleden ontstond het karakter van Muis op het schoolbord in de klas van mijn moeder. Ik maakte iedere maand een nieuwe illustratie voor haar klas en zo begonnen de eerste avonturen van Muis. Van het schoolbord verhuisde Muis naar facebook en zo begon ‘Thuis bij Muis’; een pagina waarop ik wekelijks nieuwe avonturen van Muis deelde met vrienden en familie.

De pagina groeide, het aantal tekeningen groeide en zo ook de behoefte om meer te doen met Muis. Een kinderboek leek me fantastisch maarja… hoe vind je een uitgever als je alleen maar illustraties hebt en nog geen verhalen? Ik besloot eerst een crowdfunding te starten om een voorlees-app te realiseren met korte actuele verhaaltjes van Muis. En hoewel het maken van een app een gigantische uitdaging bleek te zijn, ben ik nu des te trotser dat het is gelukt en dat meer dan 30.000 mensen de verhalen van Muis lezen via de app.

In 2018 werd uiteindelijk mijn kinderdroom werkelijkheid: samen met Uitgeverij Holland en schrijfster Leny van Grootel schreef ik mijn eerste kinderboek ‘Thuis bij Muis’. Ondertussen is de reeks boeken al behoorlijk uitgebreid. ‘Thuis bij Muis’ won in 2019 zelfs de Sardes Leespluim en afgelopen jaar mocht ik voor Boekstart een boekje schrijven voor in het Boekstartkoffertje.

Ondertussen heeft Uitgeverij Witte Leeuw (Leopold) het stokje overgenomen van Uitgeverij Holland, maar ik ben Emmy, Caroline en Ruurt nog steeds ontzettend dankbaar voor het laten uitkomen van mijn kinderdroom.

Dagritme en educatief materiaal

Door de coronacrisis werd duidelijk hoe belangrijk en fijn het is als kinderen structuur en houvast hebben. Tijdens de eerste lock-down en met het sluiten van de scholen verdween voor nagenoeg alle gezinnen in Nederland de dagelijkse structuur. Ouders werden leerkracht en leerkrachten werden specialisten in online educatie. Om hierin iets te kunnen bijdragen ben ik in deze periode begonnen met het ontwikkelen van dagritmekaarten en educatief materiaal en schreef ik het boekje ‘Muis blijft thuis’. De samenwerking en het intensieve contact met het onderwijs vind ik ontzettend leuk en leerzaam en ik hoop in de toekomst nog veel meer mooi educatief materiaal te kunnen ontwikkelen. Ideeën en tips zijn altijd welkom!

Boeken

2018 – Thuis bij Muis 
              *Sardes Leespluim 2019
2019 – Kerst bij Muis
2019 – Muis telt tot tien
2020 – Jij bent lief
2020 – Lente met Muis
2021 – Muis blijft thuis
              *Speciale uitgave over Corona
2021 – We krijgen er een kleintje bij
2021 – Buiten spelen met Muis
2021 – Muis op de fiets 
              *Speciale uitgave voor Boekstart
2021 – Winter met Muis

Verhalen in de app

  • Beste vriendjes
  • Beestjes
  • Samen rijmen
  • Tellen maar!
  • Muis blijft thuis
  • Koningsdag
  • Op de fiets
  • Hup Holland hup!
  • Sinterklaas
Download gratis